Ada apa dalam CPU? Komponen-komponen Asas Komputer

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 😉 ,

Aku berdoa pada Allah yang Maha Pemurah semoga pembaca sihat2 saja, Ameen. Rasanya tajuk pun dah paham kan? Aku akan mula terangkan komponen asas dalam CPU bagi newbie yang baru nak belajar macam mana nak bina komputer custom, tp INGAT!!!, (Wah, marahnya.. 😡 ) post2 aku dalam blog ni santai sahaja, kalau pembaca nak tau dengan lebih lanjut, sila buat kajian sendiri atau panjangkan pada email aku nanti ya.

CPU tu sebenarnya otak computer, sebab dia duduk dalam kotak atau casing jadi aku panggil cpu saja. Jadi kita akan sembang kencang yang ada dalam kotak tu ja taupasai aku tahu hampa sedia maklum apa kat luar kotak tu ada apa? Ada tikus(baca: mouse), monitor, dan mungkin speaker kot.

Antara komponen penting kena ada:

  • Motherboard

Individu bertanggungjawab pegang dan menghubungkan semua komponen di dalam kotak cpu. Datang dalam banyak saiz dan aku akan terang pada post akan datang. Kalau korang nak penjelasan lagi jelas, tekan sini.

  • RAM

Tempat simpanan data sementara untuk kegunaan cpu untuk mempercepatkan proses pengurusan data. (#Garu kepala)…. Jangan risau, aku akan terang dalam post akan datang… 🙂

  • CPU (Otak komputer)

Komponen yang paling penting, penulis ada soalan cepu emas, kenapa kotak cpu yang ada dalam kotak tu orang panggil cpu walhal banyak sj komponen dalam kotak tu, kenapa tak panggil kotak RAM? Tu sebabnya cpu adalah komponen yang paling penting daripada komponen yang lain. (Aku rasalah 🙄 )

  • Power Supply

Yang ni rasanya semua dah tahu jadi aku x terang kot…. Tp aku nak tulis jugak, fungsinya nak bagi sumber tenaga yang cukup untuk semua komponen berfungsi dengan effisiennya

  • Memory (Hard Disk/SSD)

Hard Disk (HDD) atau Solid State Drive (SSD), ada perbezaan pada dua2 drive ni yang mana aku akan terangkan pada post akan datang.

  • DVD/Blue-ray Drive

Tempat nak letak dvd or blue-ray, drive ni mungkin akan berevolusi pada masa hadapan, mungkin akan terima nasib macam disket jugak, hilang ditelan zaman. Tapi agak penting sekarang pasal nak install window sekarang pun masih menggunakan dvd drive.

  • Casing (Kalau nak gunalah)

Pilihan pembaca nak guna atau tak, mungkin aku lebih selesa nak letak kat open air (kat luar), sebab sejuk tp seeloknya letak di tempat yang tertutup pasal masalah persekitaran mcm habuk atau kelembapan dalam udara yang mana boleh merosakkan komponen computer. Setiap saiz mempunyai nama yang berbeza, tu pun penulis akan tekankan dalam post akan datang.

Woi! Mana graphic card? Ang ni tahu tak klu graphic card tak dak mana boleh komputer jalan (#sambil hentak kepala atas meja) 👿 , jangan mencarut dulu, aku tak letak pasai ada sebabnya…. Hahahahaha…. 😆

 

Sebenarnya kebanyakkan CPU ada integrated GPU (dalam cpu kecik tu ada graphic card) sendiri, itu termasuklah dua pengeluar cpu terbesar sekarang ni iaitu Intel dan AMD. Bagi yang mempunyai bajet yang lebih sikit, bolehlah nak tambah graphic card tapi bagi yang x ada bajet integrated gpu dah cukup untuk kegunaan harian. Kalau ikut susunan yang aku susun, aku akan mula dengan Motherboard dulu. Tapi sebab kesuntukan masa, aku akan terangkan detailnya pada post yang terdekat nnti, insyaAllah. Mungkin senarai yang aku tulis x lengkap, atau salah klu hampa rasa ada something yang perlu tambah kita boleh sembang di dalam ruangan komen… Berjumpa lagi nanti… InsyaAllah…

Wassalam…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s